Wat is Kombucha?
Van thee naar Kombucha
Kombucha is een gefermenteerde alcoholvrije drank, gemaakt van thee, suiker en een SCOBY. SCOBY staat voor 'Symbiotic Culture of Bacteria and Yeast'. Deze microben zetten de thee en suikers om in de karakteristieke lichtzoete en lichtzure smaak van Kombucha, terwijl ze ook natuurlijk koolzuur produceren.
Fermenteren klinkt misschien ingewikkeld, maar het is eigenlijk vrij eenvoudig. Het maakt voedsel langer houdbaar en geeft het een unieke smaak. Bekende voorbeelden van gefermenteerd voedsel zijn onder andere boter, kaas, brood, wijn en natuurlijk mede.
De SCOBY zelf is heel bijzonder. Hoewel je bij microben meestal denkt aan iets microscopisch kleins, kun je de SCOBY met het blote oog zien. Het ziet er echter niet bijzonder smakelijk uit, eerder als een soort zwam die op de thee drijft. Maar ondanks zijn slijmerige uiterlijk, is de SCOBY fantastisch in het fermentatieproces. Dus, hulde aan de SCOBY!
Waar komt Kombucha vandaan?
De eerste aanwijzingen van Kombucha gaan al terug tot 2.200 jaar geleden. Historische archieven suggereren dat de oorsprong waarschijnlijk te vinden is in het Mantsjoerije-gebied (Noord-China en mogelijk Oost-Rusland). Het drankje werd gekoesterd door de Tsin-dynastie vanwege zijn 'ontgiftende en stimulerende eigenschappen' (Jayabalan et al 2014). Als een echt oud drankje houden we een slag om de arm over waar en wanneer het precies werd gebrouwen.
Misschien was er ooit iemand die zijn thee te lang had laten staan. Of misschien was er een dappere ziel die het nieuwe drankje opdronk. Of wie weet had iemand een weddenschap verloren? Het blijft een mysterie!
Wat betreft de goede eigenschappen: wie zijn wij om de Tsin-dynastie tegen te spreken?!
Het fermentatie proces
Fermenteren is eigenlijk vrij eenvoudig: je laat een product gewoon bederven. Maar wist je dat dit bedervingsproces eigenlijk heel fascinerend is? Neem bijvoorbeeld Kombucha, een gefermenteerde thee die al eeuwenlang wordt genoten vanwege zijn unieke smaak en veronderstelde gezondheidsvoordelen.
Je kunt het proces zelf uitproberen door bijvoorbeeld je thee gewoon te lang te laten staan, minstens twee weken, en dan te hopen op het beste. Of je kunt een SCOBY kopen, een 'Symbiotic Culture Of Bacteria and Yeast', toevoegen aan je thee en hem het werk laten doen. Deze levende cultuur van bacteriën en gist zet de suikers in de thee om in allerlei interessante verbindingen, waaronder azijnzuur, melkzuur, gluconzuur en glucuronzuur, die niet alleen de smaak beïnvloeden, maar ook de veronderstelde gezondheidsvoordelen van Kombucha creëren.
Dus waar wacht je nog op? Laat je creativiteit de vrije loop en experimenteer met fermentatie!
Details van het fermentatieproces, voor alle nerds zoals wij (Villarreal-Soto et al., 2018)